صورتجلسه نشست قضائی
کد نشست
۱۴۰۲-۱۰۵۸۴
برگزار شده توسط
استان بوشهر/ شهر بندر گناوه
تاریخ برگزاری
۱۴۰۱/۰۴/۰۶
موضوع
وصف مجرمانه تخریب عمدی مورد اجاره توسط مستاجر
پرسش
اگر مستاجر، عمداً شیشه های ملک مورد اجاره رو تخریب کند آیا جرم تخریب محقق میشود؟ یا اینکه می تواند به استناد اینکه مال مورد اجاره را سالم تحویل میدهم از تعقیب معاف شود؟
نظر هیئت عالی
با توجه به ماده 677 قانون تعزیرات مصوب 1375 که تخریب عمدی اشیای منقول و غیرمنقول متعلق به دیگری را جرم انگاری نموده است و در فرض سوال هم مستأجر عین مال متعلق به مؤجر را عمداً تخریب نموده است؛ بنابراین صرف مالکیت منافع از سوی مستأجر موجب انتفای جنبه مجرمانه بزه تخریب عمدی اموال توسط مستأجر نمیگردد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان گناوه مورد تأیید است.
نظر اکثریت
طبق ماده ۶۷۷ قانون تعزیرات که مال متعلق به غیر باید باشد و اینجا هم مستاجر مالک منفعت هست نه مالک عین و بهنظر میرسد جرم محقق شده است. حتی اگه مال هم شامل عین باشه هم منفعت، مستأجر که مالک هیچ عینی نیست، تماماً مالک منفعت عین مستأجره هست، شیشه هم عین میباشد که از بین رفته است و این برداشت (در راستای بهرهبرداری از منفعت، مالک میتواند هرنوع استفادهای کند به شرطی که به اصل …) صحیح نیست. جزء فرعی عقداجاره امانت و نگهداری صحیح هست. وقتی عمداً شیشههایی که به خودش منفعت میرساند رو میشکند در راستای از بین بردن عین مال و تعدی از حقی هست که به موجب عقد اجاره بدست آورده است. اکثریت) اولاً که شکستن عمدی شیشه درجهت کمال استفاده از منفعت مال نیست. دوم اینکه تخریب زمانی محقق می شود که مال متعلق به غیر باشد و اینجا منظور از مالکیت، مالکیت عین است؛ چون قبلاً داشتیم که اگر مالک عین، مال مورد اجاره رو تخریب کند هرچند دیگری مالک منفعت هست، اما چون خودش مالک عین است بنابراین تخریب محقق نیست؛ بنابراین برعکسش می تواند صادق باشد که وقتی مالک منفعت به عین مال صدمه می زند جرم تخریب محقق می گردد. این هم که بعداً می تواند شیشه ها را عوض کند و جایگزین کند در اصل جرم خللی بوجود نمی آورد. چون با این استدلال من می توانم شیشه های ماشین کسی رو تخریب کنم بعد بگویم حالا من پول شیشه را می دهم و خسارت را جبران می کنم؟! بنظر می رسد در صورت وجود سایر ارکان وقوع بزه، جرم متصور است.
نظر اقلیت
ماده ۶۷۷ قانون تعزیرات، مال که هم شامل عین میشود و هم منفعت: مستأجر مالک منفعت هست در نتیجه جرمی محقق نشده است. اما اگر تخریب به گونهای باشد که عین مستأجره هم غیرقابل استفاده باشد، اینجا تعدی نسبت به مال غیر هم محسوب میشود و جرم تخریب اتفاق افتاده است. در راستای بهرهبرداری از منفعت، مالک میتواند هر نوع استفادهای کند به شرطی که به اصل عین مستأجره خسارت جبران ناپذیری وارد نشود؛ اگر این فرض رو جرم بدانیم، مسلزم این هست که مستأجر، فقط میتواند خانه را اجاره کند و بنشیند و درب و دیوار رو نگاه کند، حتی نمیتواند یک میخ در دیوار اتاق بکوبد، چون جرم تخریب به وقوع می پیوندد؛ اما تصرف مستأجر در عین مستأجره برای کمال استفاده از منفعت عین مستأجره، تصرف مشروعی هست.
No comment